Dlaczego warto ozonować mięso?

Dlaczego warto ozonować mięso?

Ozon to odmiana tlenu zbudowana z trójatomowych cząsteczek. Używany jest do dezynfekcji wody, jest gaz rozpuszczalny w wodzie. Posiada działanie bakteriobójcze. Ozonowanie żywności wpływa na wydłużenie terminu przydatności do spożycia, usuwane są w ten sposób zanieczyszczenia mikrobiologiczne. W ten sposób można się pozbyć grzybów, pleśni, antybiotyków, pestycydów. Ozon niszczy bezpośrednio patogeny. Zaletą ozonowanie jest szybkie działanie na bakterie chorobotwórcze np. salmonelli. Ozon dużo szybciej niszczy bakterie niż chlor.

Proces ozonowania mięsa 

ozonowanie mięsaJuż na etapie przetwórstwa wykonuje się ozonowanie mięsa, przez co poprawia się trwałość produktów. Mięso poddane ozonowaniu powoduje przedłużenie jego termin do spożycia, nie namnażają się bakteria. Jest to powszechna praktyka przed trafieniem żywności do hurtowni i sklepów. Ozonowanie jest bardzo proste, w tym celu służą specjalne urządzenia. Ozonator do żywności jest niewielkim urządzeń z rurką, końcówki rurki zanurzone jest w misce z wodą. Do tej misce należy włożyć produkty, które chce poddać ozonowaniu. Ozonowaniu można poddać mięso, ryby, warzywa, owoce. Takie produkty jak kasza czy ryż poddane ozonowaniu są wolne od pestycydów. Takie proces zajmuje około 10 minut. Cena takiego urządzenia wynosi kilkaset złotych. Ozonowanie żywności to sprawdzona i skuteczna metoda. Ponadto ozon, stosuje się do oczyszczenia pomieszczeń. Często zdarza się, że pomimo regularnego sprzątania mieszkania, czuć w nim nieprzyjemną woń. Najczęściej dotyczy to mieszkań w starym budownictwie lub wynajmowanych. Ozonowanie mieszkanie to świetny sposób na pozbycie się niechcianych zapachów. Dla naszego zdrowia jest szkodliwe przebywanie w wilgotnej, zainfekowanej przestrzeni. Jest to szczególnie polecane w mieszkaniach, które były wynajmowane przez niehigienicznych najemców. Przed dokonaniem zabiegu ozonowania w domu, należy pozbyć się mebli i urządzeń lub zabezpieczyć je folią. Ozonowanie należy przeprowadzać po rozpoznaniu przyczyny stęchłej woni. Taki zabieg powinny przeprowadzać osoby z doświadczeniem. W czasie trwania ozonowania pomieszczeń należy opuścić mieszkanie. Jeśli nie przeprowadzamy samodzielnie ozonowania, nie musimy się obawiać zatrucia ozonem.

Ozonowanie świetnie sobie radzi z pobyciem się drobnoustrojów z mieszkania. Zabieg ozonowania jest powszechnie stosowany w szpitalach i miejscach użyteczności publicznej. Dobrze przeprowadzone ozonowanie zapewnia gwarancję, że wszystkie drobnoustroje zostały wyniszczone. Ozonowane jest dobrym rozwiązaniem dla alergików. Roztocza przedostają się w każde szczeliny pomieszczenie, samo odkurzanie i wycieranie kurzy może nie być skuteczne.