You are currently viewing Do czego dodawać tapenadę z oliwek?

Do czego dodawać tapenadę z oliwek?

Lubię co jakiś czas spróbować nowych smaków, szczególnie takich, które są charakterystyczne dla kuchni innych krajów. Staram się wyszukiwać ciekawe produkty, dzięki którym przyrządzane przeze mnie na co dzień posiłki stają się ciekawsze. Lubię również zaskakiwać swoich gości – zawsze są zachwyceni moimi pomysłami. Postanowiłam poszukać czegoś oryginalnego z kuchni śródziemnomorskiej, w której się niedawno zakochałam. Szczególnie polubiłam oliwki – mogłabym je dodawać niemal do wszystkiego.

Pasta zrobiona z czarnych oliwek

pasta tapenada z czarnych oliwekBardzo lubię proste przepisy, które nie wymagają ani zbyt wielu składników, ani zbyt dużego wysiłku. Dzięki temu chwila spędzona w kuchni wystarczy, by przygotować pyszne danie. Podczas poszukiwań czegoś nowego natrafiłam na wiele ciekawych past. Można je dodawać do różnorodnych potraw, by wzbogacić ich smak. Najbardziej zaciekawiła mnie pasta tapenada z czarnych oliwek. Nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Od razu pomyślałam, że to coś dla mnie – w końcu uwielbiam oliwki. Nie mogłam się doczekać, aż spróbuję takiej pasty. Na samym początku zdecydowałam się na najprostsze rozwiązanie – kanapki. Użyłam do nich tostów, ponieważ lubię chrupiące pieczywo. Pasta ma bardzo ciekawy, głęboki smak. Najbardziej czuć oczywiście czarne oliwki, można jednak wyłapać aromat pozostałych składników. Całość smakuje naprawdę dobrze. Postanowiłam poszukać pewnych inspiracji, żeby dowiedzieć się, do czego jeszcze można wykorzystać tapenadę. Nie spodziewałam się, że jest aż tak wiele opcji. Taka pasta może również posłużyć jako dodatek do makaronu. Wcześniej w takim celu wykorzystywałam pesto, jednak tapenada bardziej przypadła mi do gustu. Największą zaletą takiego dania prostota przygotowania. Wystarczy ugotować makaron, dodać do niego ulubione warzywa oraz pastę z oliwek. Całość smakuje bardzo ciekawie i jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Często staram się przygotować sobie jakiś lunch do pracy – dania z tapenadą świetnie się tutaj sprawdzą, ponieważ ich zrobienie zajmuje bardzo mało czasu.

Pasta zrobiona z oliwek stanowi bardzo uniwersalny produkt, który można w swojej kuchni wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najprostszym z nich są kanapki – niewiele potrzeba, by zrobić sobie smaczne i pożywne śniadanie czy kolacje. Oliwki mają w sobie sporo składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tapenada jest więc nie tylko produktem smacznym, ale również pożywnym, który może stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Dla mnie stanowi ona świetny dodatek do wielu potraw.