Jak fachowo utylizuje się odpady spożywcze?

Jak fachowo utylizuje się odpady spożywcze?

Od niedawna jestem właścicielką dużej restauracji. Wiem, że nie powinno się marnować jedzenia, ale w takim miejscu jak lokal gastronomiczny nie zawsze można skutecznie osiągnąć ten cel. Przecież jeśli gość zostawi część dania na talerzu, to ze względów higienicznych nikt tego po nim nie zje. Nie zawsze też da się przewidzieć ile gości przyjdzie i ile jedzenia zamówić na następny dzień. W związku z tym zdecydowałam się poddawać odpady spożywcze odpowiedniej utylizacji, żeby chociaż w ten sposób zadbać o środowisko.

Co się dzieje z odpadkami spożywczymi?

fachowa utylizacja odpadów spożywczychZainteresowałam się tym na czym polega fachowa utylizacja odpadów spożywczych. Zaczęłam czytać różne publikacje na ten temat. Dowiedziałam się, że odpadki spożywcze dzielą się na dwie grupy. Pierwsza z nich to odpadki pochodzenia roślinnego. Zalicza się do nich przede wszystkim owoce i warzywa oraz wszelkie przetwory wykonane z tych produktów. Do drugiej grupy zalicza się wszelkie resztki spożywcze pochodzenia od zwierzęcego, czyli przede wszystkim mięso, nabiał i jajka. Fachowa utylizacja takich odpadów, polega na tym że są one odpowiednio kategoryzowanego. Odpadki spożywcze pochodzenia odzwierzęcego najczęściej przerabia się na karmę lub paszę dla zwierząt. W ten sposób odpadki spożywcze są ponownie odzyskiwane i wykorzystane. Istnieją jednak i inne sposoby na odzyskanie resztek jedzenia. Odpadki pochodzenia roślinnego i te odpadki odzwierzęce, które ze względu na swój stan rozkładu nie mogą zostać przerobione na karmę poddaje się przerobieniu na biogaz. Otrzymany w ten sposób biogaz jest wykorzystywany do napędzania elektrowni cieplnych. Dzięki fachowej i odpowiedniej utylizacji takich odpadków, nie można powiedzieć, że jedzenie się marnuje. Po prostu jego nadmiar jest w odpowiedni sposób utylizowany i przerabiany na inne produkty. Zdecydowałam się podjąć współpracę z taką firmą wywożącą śmieci, która uwzględnia taką utylizację odpadków spożywczych, że są one poddawane recyklingowi.

Nie było to trudne. W tej chwili, większość firm wywożących śmieci poddaje odpadki takiej ekologicznej i fachowej utylizacji. Dzięki temu uzyskują oni duże dofinansowania w związku za ochronę środowiska. Dla klientów detalicznych ma to taki plus, że wywóz odpadków posegregowanych jest dużo tańszy niż zbiorowe odebranie wszystkich, wymieszanych ze sobą śmieci. W ramach współpracy z firmą otrzymałam, duże kosze na odpowiednie grupy produktów. Co równie istotne kosze te są dezynfekowane, dlatego mimo trzymania w nich często zepsutego jedzenia nie cuchną i są higieniczne.