Jakie urządzenia są potrzebne do pasteryzacji

Jakie urządzenia są potrzebne do pasteryzacji

Proces pasteryzacji to działanie, w którym wszystkie bakterie wywołujące choroby a także 90-99 procent wszystkich innych bakterii, które mogą wpływać na jakość produktu są niszczone. Pasteryzacja zabija bakterie w wysokiej temperaturze, pomagając ograniczyć przenoszenie chorób, takich jak dur brzuszny, gruźlica, szkarlatyna, polio i czerwonka.

Kadź jest urządzeniem służącym do pasteryzacji

urządzenie do pasteryzacjiIstnieje kilka różnych metod pasteryzacji, ale omówimy dwa główne typy: pasteryzacja za pomocą kadzi i pasteryzacja HTST. Pasteryzacja kadzi, znana również jako pasteryzacja okresowa lub metoda przetrzymywania, podgrzewa każdą cząsteczkę mleka lub śmietany w odpowiednio zaprojektowanym i obsługiwanym urządzeniu, w temperaturze 63 ° C przez 30 minut . Jeżeli zawartość tłuszczu w produkcie mlecznym wynosi 10% lub więcej, lub całkowita zawartość substancji stałych wynosi 18% lub więcej, lub jeśli zawiera on dodatkowe środki słodzące, określoną temperaturę należy zwiększyć o 3 ° C. Jeśli chodzi o zalecaną temperaturę pasteryzacji kadzi to podczas pasteryzacji kadzi konieczne jest podgrzanie produktu mlecznego do 60 stopni w kadzi. Obecność zarówno granulatu masła, jak i kremowego kremu jest możliwa w mleku i śmietanie. Mieszanie jest konieczne, aby uzyskać odpowiednią konsystencję i konsystencję, a także szybkie, równomierne ogrzewanie. Nieprawidłowe poruszenie spowoduje ubijanie. Znalezienie właściwej równowagi ogrzewania i mieszania jest ważne, aby skutecznie obsługiwać urządzenie do pasteryzacji. Jeśli temperatury ogrzewania są zbyt niskie, temperatura produktu mlecznego nie wzrośnie wystarczająco szybko. Jeśli temperatury podgrzewania są zbyt wysokie, produkt mleczny może „gotować się” na powierzchni grzewczej. Na szybkość nagrzewania ma wpływ zdolność mieszadła do utrzymania ruchu produktu na powierzchni grzewczej i z dala od niej. Jednak samo przyspieszenie mieszadła niekoniecznie da pożądany rezultat. Mieszadła są zaprojektowane dla określonych prędkości, a wysoko wydajne mieszadła mogą wymagać wysokich temperatur wody grzewczej. Niezrównoważenie powierzchni grzewczej z rodzajem mieszania i prędkością może spowodować niewłaściwą pasteryzację. W okresie przechowywania urządzenie musi pozostać zamknięta, aby zapobiec wystąpieniu chłodzenia podczas pasteryzacji. Kadzie powinny mieć ogrzewacz przestrzeni powietrznej, aby utrzymać powietrze nad produktem w temperaturze 60 stopni lub wyższej.

Ogrzewacze przestrzeni powietrznej zapewniają również pasteryzację kropelek mleka, które są rozchlapywane po bokach kadzi i skraplają się po wewnętrznej stronie pokrywy kadzi. Dno i boki kadzi muszą być izolowane lub z płaszczem, aby utrzymać odpowiednią temperaturę w okresie przechowywania. Pasteryzacja w kadzi jest często stosowana w przypadku mleka i produktów mlecznych.