Łańcuch chłodniczy nie może być przerwany

Łańcuch chłodniczy nie może być przerwany

W przemyśle spożywczym problemem najwyższej wagi, jest utrzymanie świeżości produktów, jak najdłużej. Aby to osiągnąć schłodzone produkty pakowane są próżniowo lub głęboko mrożone u producenta, a następnie transportowane do punktów sprzedaży. Warunkiem zachowania świeżości przez okres gwarantowany przez producenta jest nieprzerwane zachowanie  łańcucha chłodniczego.

Jak utrzymać wymagane chłodzenie produktu?

lada chłodniczaTransport świeżych i mrożonych produktów spożywczych odbywa się w specjalnych hermetycznie zamykanych szafach chłodniczych lub w samochodach- chłodniach, co gwarantuje, że do punktów sprzedaży docierają odpowiednio schłodzone. Po wypakowaniu powinny natychmiast znaleźć się w miejscu o odpowiednio niskiej temperaturze, aby łańcuch chłodniczy nie został przerwany. Takim miejscem, w każdym sklepie jest lada chłodnicza. Urządzenie to składa się z dwóch części, dolna zakryta i zamykana przeznaczona jest do przechowywania towarów, zaś górna otwarta i oszklona służy do prezentacji produktów. Oczywiście w obu częściach zapewniona jest odpowiednio niska temperatura. Lady chłodnicze produkowane są w różnych rozmiarach. Dla każdej wielkości pojemność lady jest optymalna. Oprócz rozmiarów, zróżnicowany jest również design tych urządzeń, gdyż są one elementem wyposażenia sklepu i stanowią integralną część wystroju sklepowego. Ważnym elementem wyposażenia lady chłodniczej jest jej wewnętrzne oświetlenie. Od jakości tego oświetlenia zależy prezentacja towaru, który się w niej znajduje. W ladach starego typu, tym oświetleniem były świetlówki, których zimne, niebieskawe światło zle prezentowało eksponowane produkty, a szczególnie mięso. Obecnie stosuje się oświetlenie ledowe,  którego ciepła barwa sprzyja prezentacji produktów spożywczych. Wyposażenie sklepu w kilka lad chłodniczych, o różnym przeznaczeniu, tzn. oddzielnie świeże mięso, oddzielnie wędliny czy nabiał, a także wyroby garmażeryjne, informuje klientów na temat dużej dbałości właściciela o świeżość sprzedawanych produktów. Lady te produkowane są przez firmy znane z lodówek i chłodziarek domowych.

Dystrybucją zajmują się sklepy specjalistyczne, oferujące wyposażenie sklepów, tradycyjne i on-line. Urządzenia te można kupić za gotówkę i na raty. Można  je również wypożyczyć. Jest bogata oferta sprzętu używanego, głównie na odpowiednich forach internetowych. Zatem nie ma żadnego problemu aby miejsce sprzedaży produktów żywnościowych odpowiednio wyposażyć i nie dopuścić do przerwania łańcucha chłodniczego.        

Close Menu