Ochronne czepki jednorazowe

Ochronne czepki jednorazowe

Ochronne czepki jednorazowe świetnie sprawdzają się w instytucjach, gdzie liczy się wysoki poziom jakościowy. Tego typu miejsca to przede wszystkim: restauracje, bary puby, kuchnie, zakłady przetwórstwa czy hale produkcyjne.

Czepek jednorazowy– gwarancja bezpieczeństwa i higieny

czepek jednorazowyNikt z nas nie chciałby znaleźć włosa w zamówionym w restauracji obiedzie. Jeśli w swojej pracy mamy kontakt z żywnością winniśmy zadbać o wysokie standardy jakościowe. Każdy pracodawca pracujący w wyżej wymienionych firmach powinien zapewnić środki ochrony zarówno dla swoich pracowników, jak i klientów. Bezpieczeństwo, komfort pracowników i klientów oraz higiena żywności stanowią sprawę priorytetową. Obowiązkiem każdego przedsiębiorcy pracującego w tej dziedzinie jest zabezpieczenie głów swoich pracowników. Naturalną sprawą podczas pracy jest uczucie zmęczenia i związana z tym potliwość. Zdarza się również, że pracownicy mogą tracić pojedyncze włosy. Żywność nie może mieć kontaktu z żadnym zabrudzeniem ani zanieczyszczeniem. Obowiązkiem każdego właściciela restauracji, zakładu przetwórstwa czy hali produkcyjnej jest zapewnienie wysokiej jakości produktów. W tym celu używa się i produkuje czepki jednorazowe. Czepek jednorazowy jest gwarantem bezpieczeństwa i higieny. Wykonuje się go często z lekkich i wytrzymałych tworzyw. Materiały te to często: polipropylen, nylon lub celuloza. Najczęściej jednak używa się polipropylenu. Polipropylen to tworzywo sztuczne, którego gęstość wynosi od 0,90 do 0,92 g/cm sześc. Ma wysoką odporność chemiczną na oleje, tłuszcze mleko oraz niektóre rodzaje kwasów. Odporność ta uwidacznia się szczególnie w temperaturze pokojowej. Istnieją czepki dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Wielu producentów posiada w swoim asortymencie czepki z daszkami oraz takie, które szczególnie nadają się do ochrony długich włosów. Zadaniem czepków jest higiena żywności oraz zapewnienie bezpieczeństwa klientów restauracji czy pubu. Czepki mają także za zadanie zapewnienie komfortu i bezpieczeństwa osobom je noszącym. Czepki jednorazowe powinny posiadać pozytywną ocenę poniższych instytucji: HACCP, BRC oraz IFS. HACCP to tzw. system Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. BRC to międzynarodowy standard bezpieczeństwa żywności. IFS jest skrótem od Kontroli Bezpieczeństwa Żywności.

Jak widać czepki jednorazowe, pełnią ważną funkcję w dzisiejszym świecie. Znajdują swoje zastosowanie wszędzie tam, gdzie pracownicy w bezpośredni sposób mają kontakt z żywnością. Mają one zapewnić bezpieczeństwo oraz higienę żywności. Bardzo ważny również komfort osób, które w swojej pracy mają kontakt z żywnością.