Produkty bezglutenowe domeną zdrowej żywności

Produkty bezglutenowe domeną zdrowej żywności

Ostatnio panuje wszechobecna moda na ,,fit” styl bycia. Wśród gwiazd, celebrytów, młodych osób królują zdrowe diety, zdrowe składniki, potrawy, wizyty na siłowni. Nie byłoby w tym nic dziwnego, ponieważ taka moda panuje w całej Europie, ale dziwne jest to, że od dłuższego czasu panuje w naszym kraju, gdzie nigdy sport i zdrowa żywność nie były popularne. Gluten obecnie uważany jest jako zły składnik diety, który większość osób wyrzuciła ze swojego jadłospisu.

Rola produktów bezglutenowych w zdrowej żywności

zdrowa żywność produkty bezglutenoweModa na zdrową żywność jest pozytywnym kierunkiem, w który zmierzają ludzie. Zdrowie każdego z nas jest najważniejsze a zdrowie zależy od tego, co jemy. Ważna jest odpowiednia dieta. Jeśli interesuje nas zdrowa żywność produkty bezglutenowe są warte uwagi. Posiłki i woda powinny być dostosowane do potrzeb każdego człowieka. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na restrykcyjne jedzenie i siedzenie do późnych godzin wieczornych na siłowni. Osoby, które pracują zawodowo całymi dniami, a przede wszystkim osoby, których praca jest w siedzącym trybie mają gorzej z aktywnością fizyczną w ciągu dnia. Tak na prawdę jednak, każdy może znaleźć, oczywiście jeśli tylko chce, chwilę na ćwiczenia czy zrobienie dzień wcześniej zdrowego i pożywnego posiłku na kolejny dzień, żeby kolejny raz nie kupować gotowych potraw, czy co gorsze- fast foodów. Gorzej w utrzymaniu diety mają osoby uczulone na gluten. Obecnie zwiększa się popularność bezglutenowych produktów w sklepach, ponieważ kupują je nie tylko osoby uczulone na gluten ale też ci, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Produkty bezglutenowe są już pod każdą postacią: chleb, mleko, batony. Dieta bezglutenowa przede wszystkim polega na całkowitym wykluczeniu z jadłospisu pszenicy, jęczmienia i żyta, czyli zbóż zawierających gluten. Produkty bezglutenowe są to produkty, w których naturalnie nie występuje gluten, lub które zostały go pozbawione w obróbce chemicznej lub innych procesach obróbki żywności. Na pewno produkty zawierające gluten muszą mieć taką informację na etykiecie.

Na naszym rynku pojawia się coraz więcej produktów bezglutenowych. Można je łatwo rozpoznać w sklepie- mają na swoich opakowaniach znaczek przekreślonego kłosa, najczęściej w kolorze zielonym. Jest to symbol międzynarodowy. Na niektórych produktach istnieje napis ,,produkty bezglutenowe”, są to produkty, w których producent deklaruje brak glutenu w składzie, jednak nie jest to potwierdzone przez Stowarzyszenie, nadające znak żywności bezglutenowej- wtedy produkt opatrzony jest znaczkiem o którym mowa była powyżej. 

Close Menu