Rokietnik w medycynie i kosmetyce

Rokietnik w medycynie i kosmetyce

 

Rokitnik. Roślina dość powszechnie występująca na polskim wybrzeżu choć mało kto zwraca na nią uwagę. Niewielki, niepozorny, krzew z rodziny oliwkowatych, zwany także rosyjskim ananasem o charakterystycznych pomarańczowych owocach. Mnie też o samej roślinie niewiele było wiadomo dopóki nie natknęłam się kiedyś na olejek rokietnikowy. To „złoto Syberii”, jak nazywają go mieszkańcy Rosji – gdzie również występuje, ma wyjątkowe zastosowanie tak w kosmetyce jak iw kuchni.

Cudowne olejki z rokietnika

olejki rokitnikowePosiada on wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jest podobnie jak dzika róża źródłem witaminy C. Ponadto zawiera jeszcze 190 innych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Są wśród nich witaminy A, D, E, K, P, fosfor, bor, żelazo, wapń, potas i wiele innych. Najczęściej wykorzystywane są owoce lub nasiona rokietnika. To z nich otrzymujemy olejki rokitnikowe. Różnią się one zawartością przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych a także witamin. Ich ilość zależy od tego gdzie rosła roślina. W owocach Tych roślin, które rosną u wybrzeży znajdziemy około 200-250 mg witaminy C. W tych rosnących w górach od 400 do 1100 mg. W fitoterapii zaleca się podawanie oleju z rokietnika przy dolegliwościach takich jak zgaga, chorobach wrzodowych żołądka. Pomaga zmniejszyć dolegliwości bólowe. Można go stosować, oczywiście po uprzedniej konsultacji z lekarzem, 3 razy dziennie po 0,5 łyżeczki około 30 minut przed posiłkiem. Oprócz właściwości zdrowotnych jak już było wspomniane ma również zastosowanie w kosmetyce. Olej z rokietnika jest często dodawany do szamponów i odżywek. To z kolei dzięki beta-karotenowi minerałom. Dzięki nim zostaje odbudowana struktura włosów. Nadaje im także połysku i elastyczności. Oprócz tego stosowany jest także do pielęgnacji twarzy. Ma silne działanie antyoksydacyjne, przeciwzmarszczkowe i regeneracyjne. Chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym i nadaje skórze zdrowy wygląd i kolor. Pomaga usunąć przebarwienia. Taki olejek możemy kupić za około 12 zł za 30 ml w szklanej butelce. Jest to lejek tłoczony z owoców rokietnika na zimno.

O zaletach tego produktu można by mówić jeszcze bardzo długo. Jak może pomoc na zapalenia skóry, stawów i jak wzmacnia serce. Jak każdy olej jest bardzo wydajny. Nawet podczas intensywnego stosowania ubywa go niewiele. Jego konsystencja nie jest jednak tłusta jak może podpowiadać nazwa. Co najważniejsze jest on w Polsce rośliną chronioną. Występuje tylko w Pieninach i nad Bałtykiem, dlatego jego owoce można pozyskiwać jedynie z krzewów uprawnych.