Rokitnik inaczej nazywany złotem

Rokitnik inaczej nazywany złotem

Rokitnik jest jedną z cenniejszych znanych roślin. Jest ona ceniona od tysięcy lat za swoje właściwości i ponadprzeciętny skład.  Greccy wojownicy podawali je swoim koniom, aby miały piękną i błyszczącą sierść. Rośnie ona nawet w najbardziej surowym klimacie, na skałach, piachach, tam gdzie występują siarczyste mrozy lub silne porywy wiatru. Mimo swojej długiej i intrygującej historii nadal spotkamy osoby, które o niej nie słyszały.

Rokitnik – życiodajne złoto

złoto z rokitnikaNajwiększe zastosowanie w dzisiejszych czasach znajdują owoce. Uważa się, że w tej niewielkiej jagodzie znajduje się szereg związków aktywnych biologicznie, które wspomagają w leczeniu wielu chorób na przykład związanych z układem pokarmowym, krążenia czy też moczowym. Olej z rokitnika zawiera wiele substancji prozdrowotnych. Pierwszymi z nich są flawonoidy, które mają działanie przeciwutleniające. Do ważnych składników należą także garbniki, które działają antybakteryjnie, przeciwzapalnie, pozytywnie wpływają na stan skóry i przyśpieszają gojenie się wszelkich ran i otarć. Złoto z rokitnika jest bogatym źródłem takich witamin jak A, B oraz C. Z tego powodu jest uznawany za dobry preparat wspomagający odporność organizmu. Ponadto zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspomogą podczas walki z wysokim poziomem cholesterolu. Potocznie nazywany jest źródłem młodości z powodu zawartości fitosteroli, które neutralizują wolne rodniki. Owoce rokitnika można spożywać na surowo lub robić z nich przetwory takie jak dżemy, galaretki, konfitury i soki. Sprawdzają się również przy wyrobie win i nalewek. Ze względu na dużą zawartość witaminy C jej owoce mogą zastępować cytrynę podczas przyprawiania potraw. Z suszonych liści można przygotować smaczny napar, którym zastąpić możemy zwykłą herbatę. Używany jest w kosmetyce jako składnik kremów i preparatów nawilżających. Wspomaga proces ziarninowania ran i regeneracji naskórka. Dzięki niemu utrzymamy zdrowie naszej skóry, dodamy jej blasku, odżywimy, wyrównamy jej koloryt, a także wygładzimy zmarszczki. Jest idealny do opatrywania ran oparzeniowych, zmniejsza wówczas ból i przyśpiesza gojenie.

Olej z rokitnika ma niezwykle duży potencjał. Lista jego cennych właściwości zdaje się nie mieć końca. Roślina ta zasługuje na szerokie uznanie i zastosowanie. Idealnie sprawdzi się jako naturalny kosmetyk i prozdrowotny składnik diety. Jest to niesamowita roślina, którą można wykorzystać od korzeni aż po owoce i nasiona. Doskonale wpływa na poprawę samopoczucia i działa regenerująco na organizm człowieka. Możemy go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Owoce tej rośliny są bogatym źródłem witamin i związków mineralnych.