Smaczna mąka kukurydziana

Smaczna mąka kukurydziana

  • Post author:
  • Post category:Jedzenie

Każdy z nas ma w życiu jakieś hobby, zajęcie, któremu chętnie oddaje się w wolnych chwilach. Jedni czytają książki lub chodzą do kina, drudzy grają w piłkę nożną, tańczą, pływają, wyjeżdżają za granicę, by zwiedzać nieznane kraje. Jeszcze inni najchętniej spędzają wolny czas w kuchni, przyrządzając najróżniejsze potrawy, którymi potem częstują rodziną i przyjaciół. Gotowanie to zajęcie pozwalające odprężyć się i wyzwolić pokłady kreatywności.

Mąka bez dodatku glutenu

kukurydziana mąka bezglutenowaNie ma nic lepszego, niż spożycie pysznego posiłku, w dodatku przygotowanego w całości przez nas samych. W dzisiejszych czasach, w których królują fast foody, odmrażane pierogi i sałatki ze sklepu, takie posiłki są jeszcze bardziej cenne. Wspólne gotowanie pozwala też umocnić więź między członkami rodziny lub przyjaciółmi. Często jednak zdarza się, że nie z powodu różnego rodzaju alergii i nietolerancji pokarmowych nie możemy  spożywać naszych ulubionych dań. Ostatnimi czasy coraz częściej mówi się o celiakii, czyli chorobie, która objawia się nietolerancją glutenu. Ten składnik znajduje się między innymi w białej mące, która jest wszechobecna, chociażby w pieczywie czy makaronach. Jeśli nie wyobrażamy sobie śniadania bez pysznych kanapek, a na obiad chętnie zjadamy makaron z różnymi sosami, mąkę pszenną powinna zastąpić kukurydziana mąka bezglutenowa. Możemy zakupić ją w supermarketach i sklepach spożywczych. Jest ona bezpieczna dla osób, które z różnych przyczyn nie mogą spożywać produktów z dodatkiem glutenu, gdyż może je to narazić na przykre konsekwencje, groźne dla zdrowia. Osoby na diecie bezglutenowej muszą ściśle jej przestrzegać, dlatego często zastępują mąkę pszenną tą wyrabianą  z kukurydzy. Jest ona równie smaczna, a niektórzy są jej wielkimi miłośnikami i twierdzą, że smakuje dużo lepiej niż ta, do której jesteśmy przyzwyczajeni. Możemy wykorzystać ją do upieczenia własnego chleba lub bułek, pysznej pizzy czy też usmażenia naleśników z ulubionym nadzieniem. Widzimy więc, że nietolerancja glutenu wcale nie musi oznaczać konieczności rezygnacji z potraw, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Wystarczy tylko wymienić niektóre produkty używane w kuchni  na takie, które będą dla nas bezpieczne.

Mąka kukurydziana to produkt bardzo łatwo dostępny w sklepach i supermarketach. Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy, że jest ona równie smaczna, jak tradycyjna pszenna, a ponadto może pomóc nam trzymać się diety bezglutenowej. Dla osób cierpiących na nietolerancje pokarmowe jest ona prawdziwym wybawieniem, gdyż dzięki niej nie muszą one rezygnować  z ulubionych potraw.