Zalety cateringu bezglutenowego

Zalety cateringu bezglutenowego

Nietolerancja glutenu jest powszechnym problemem w obecnych czasach. Powoduje wiele nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Często pojawiają się także zmiany skórne, jak pokrzywka i świąd. W skrajnych przypadkach może pojawić się wstrząs anafilaktyczny. Najczęstszymi nieprawidłowościami są bóle brzucha, wzdęcia i biegunki. Nadwrażliwość na gluten jest chorobą, która wymaga stosowania odpowiedniej diety.

Bezglutenowy catering łagodzi objawy nietolerancji pokarmowej

bezglutenowe zdrowe jedzenie w krakowieIndywidualnie dobrane menu umożliwia wyeliminowanie nieprzyjemnych objawów. Wiele firm cateringowych oferuje bezglutenowe zdrowe jedzenie w Krakowie. Posiłki są komponowane przez doświadczonego dietetyka, który dba o to, by jadłospis był zdrowy i urozmaicony. Osoby z nietolerancją muszą unikać pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. W posiłkach nie mogą znaleźć się te składniki, gdyż zboża te zawierają gluten. Są zatem niewskazane w przypadku pojawienia się nadwrażliwości na gluten i celiaki. Dania w diecie bezglutenowej są przyrządzane w taki sposób, by nie znalazły się w nich niepożądane składniki. Właściwie skomponowane menu jest w stanie wyeliminować problem, jakim jest uczulenie na gluten. Dieta taka powinna być odpowiednio zbilansowana, dostarczać odpowiedniej porcji witamin, błonnika oraz minerałów. Dzięki temu skutecznie zapobiega pojawieniu się niebezpiecznych niedoborów. Potrawy są komponowane przez dietetyka, co sprawia, iż w pełni zaspokajają zapotrzebowanie każdego organizmu. Danie przygotowane są zgodnie z zasadami piramidy żywieniowej. Niewskazane produkty zbożowe są zastępowane bezglutenowymi odpowiednikami, takim jak ryż, gryka lub prosto. Klienci mogą spożywać także posiłki zawierające nasiona chia, siemię lniane, orzechy, owoce, pestki słonecznika lub dyni. Są one cennym uzupełnieniem jadłospisu, bogate są w wiele ważnych składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm.

Konieczne jest, by z diety wyeliminować wszelkie źródła glutenu, unikać produktów, które zawierają nawet  śladowe ilości tego białka. Zakazane są pszenica, orkisz, żyto, przetwory mleczne z dodatkiem zbóż, majonezy, kawy zbożowe, a także produkty wysoko przetworzone. Starannie skomponowana dieta bezglutenowa jest pożywna i zdrowa. Przygotowane z wysokich jakościowo składników śniadanie, obiad, kolacja i podwieczorek z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym klientom. Z cateringu bezglutenowego często korzystają osoby, które nie mają pomysłu na to, w jaki sposób i z czego przygotowywać swoje posiłki.